چرا صابون ها در کف کردن متفاوت هستند؟

  كف از نظر شيميايي يك امولسيون هوا است كه در آن حجم هوادرمايع  بيشتر از مايع  مي باشد . اگر مقداري آب را بشدت تكان دهيد در سطح آن كف ناپايداري ايجاد مي شود . اما اگر با مقداري صابون ويا پودرپاك كننده اين آزمايش را تكرار كنيد كف بيشتر وپايداري تري  تشكيل خواهد شد . عواملي كه درتشكيل كف دخالت دارند بسيارند .كه از آن جمله مي توان كم شدن كشش سطحي ٬افزايش ويسكوزيته سطحي ٬غلظت محلول ودرجه حرارت را نام برد. البته قدرت چرك بري يك دترجنت رابطه مستقيمي  با قدرت كف كندگي آن  ندارد .

به منظور بالا بردن قدرت كف كنندگي به صابون سديم كربنات  اضافه مي كنند.

در دترجنت هااز نوع آلكيل سولفاتها براي افزايش كف از منواتانل آميد ودر آلكيل آريل سولفناتها از دي اتانل آميد بعنوان عامل افزاينده كف استفاده مي شود .درصنعت علاوه برموارد ذكر شده از ليستين ( lecithin)  وساپونين  ( saponins) نيز به اين منظور استفاده مي شود .

  به عنوان ثابت نگهدارنده كف به دترجنت ها استر حاصل ازتركيب اسيد هاي چرب با گليكول وهگزا دكان 1و2 دي ال اضافه مي شود .

 

  کف کلوئیدی است که ازپخش یک گاز دریک مایع ایجاد می شود. پراکندگی گاز درمایع  به صورتی است که بخش اعظم  محیط راگاز تشکیل داده ومایع به صورت لایه های بسیار نازکی میان حباب های گاز قرارگرفته باشد. درکف شیمیایی CO2 ودرکف مکانیکی هوا وجوددارد.

 

مواد خالص کف نمی کنند . با به همزدن مایع هادرگازها ودرحضور عوامل پایدار کننده کف ایجاد می شود . عوامل پایدارکننده  معمولا مواد فعال درسطح ( نظیر لوریل الکل ) هستند که کشش سطحی محلول را به شدت کاهش می دهند ودرفصل مشترک گاز – محلول ،جذب سطحی می شود . برای جلوگیری ازترکیدن حباب ها این فرایند جذب سطحی بایستی به سرعت صورت گیرد .دوام برخی کف هاازچندثانیه ( مثلا محلول آمیل الکل ) تاساعت هاوحتی ماه ها ( صابون ومحلول های پروتئین ) خواهد بود .